UAB ,,Pakruojo šiluma“

Devintos klasės moksleiviai Pakruojo r. sav. aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos lėšomis finansuojamo projekto ,,Saulės, vėjo, vandens ir žmogaus draugystė“ dėka lankėsi UAB ,,Pakruojo šiluma“. Čia užtikrinama šilumos ir karšto vandens gamyba Pakruojo rajono gyventojams - šilumos energija yra tiekiama Pakruojo ir Linkuvos miestuose, Žeimelio, Lygumų ir Klovainių miesteliuose, Pakruojo, Linksmučių, Petrašiūnų kaimuose. Įmonės atstovas Jonas Bumelis papasakojo, kaip veikia įrenginiai, supažindino su operatorių darbu, aprodė sukauptas kuro atsargas. Visi sulipome „pasišildyti“ ant dar veikiančio žiemai skirto katilo. Apžiūrėjome vasarinį ir dujinį katilus.

Sužinojome, jog vienas iš svarbiausių bendrovės tikslų – mažinti neigiamą šilumos energetikos poveikį aplinkai. Bendrovė šilumos energijos gamybai naudoja biokuro katilus ir atsinaujinančius energijos išteklius (90% biokuras ir tik 10 % dujos). Kasmet Aplinkos apsaugos departamentas atlieka išmetamų dūmų, išleidžiamo vandens tyrimus - teršalų koncentracija neviršija leistinų normų.

Būtinai mokykloje apskaičiuosime, kokia yra įmonės metinė apyvarta, jei ji per metus pagamina apie 20 tūkstančių MWh energijos ir parduoda ją už 5,95 cento už kilovatvalandę. O jei norėsime mokėti mažiau, teks renovuoti namus – šilumos vartojimas apšiltintuose pastatuose mažėja.

Energijos apsirūpinimo klausimus mes dar aptarinėsime per biologijos, chemijos ir geografijos pamokas.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos