Valerijos Svidraitės – Šumskienės laiškas

Labas, mieli Balsių pagrindinės mokyklos mokytojai ir mokiniai! Sveikinu su gražiu 70 metų mokyklos jubiliejumi!

Džiaugiuosi gražiais Jūsų mokyklos įvairių mokslo sričių  pasiekimais. Kiekvieną dieną į mūsų mažą Padauguvos kaimelį vis atvažiuoja 2 autobusai vežti mokinių. Vienas į Balsių, kitas į Pakruojo mokyklas, nors ir nedaug mokinių yra. Labai džiugu, kad gali tėveliai ramiai išleisti savo vaikučius į mokyklą ir jų sulaukti vėl po pietų parvežamų. Labai gerai ir vaikams. O mūsų laikais, kai aš mokiausi, 1961 m. – 1965 m., turėjome eiti 5-6 kilometrus pėsčiomis į Rimšonių aštuonmetę mokyklą.

Tais laikais neturėjome nei telefono, nei internetinio ryšio. Laisvalaikį leisdavome sporto aikštelėje, lauke, kuri buvo nupilta skalda, ar žaisdavome  žaidimus. Dar aš mėgdavau klijuoti pašto vokų ženklus, nes tais laikais vienintelė susisiekimo priemonė būdavo tik laiškai. Tai iš tėvelių ir kitų žmonių prašydavau ženklų ir juos klijuodavau į piešimo sąsiuvinį. Buvau suklijavusi apie 200 vnt. vokų ženklų. Šį mano pomėgį pratęsė užaugusi dukra Rasa. Šiuos vokų ženklus padovanojau Balsių pagrindinei mokyklai.

Rimšonių aštuonmetę mokyklą pradėjau lankyti 1961 metais, tuomet „atėjau“ į penktą klasę. Klasės auklėtojas buvo a. a. Povilas Sirusas, kuris mokė matematikos. Tai mokytojas „iš didžiosios raidės“. Jis mums aiškindavo po kelis kartus lentoje tol, kol visi išspręsdavo uždavinius. Rusų kalbos mokė a. a. Povilas Skeiveris, lietuvių kalbos - Emilija Kaškelytė.

Prisimenu vieną nuotykį. Anglų kalbos mokytoja mane pakvietė prie lentos ir aš padariau vieną klaidą, tada mokytoja man parašė trejetą (anais laikais buvo penkiabalė sistema). Žinoma, buvau labai nepatenkinta ir nuo to laiko nebesimokiau anglų kalbos. Taigi, sau labai pakenkiau, nes mokantis technikume reikėjo labai „stipriai“ mokintis anglų kalbos. Tai norėčiau jūsų, vaikai, paprašyti nedaryti tokių klaidų - reikia mokytis ne dėl mokytojų, o dėl savęs.

Aštuntą klasę baigėme 28 mokiniai. Vis dar prisimenu klasiokus: Zitą Rutkevičiūtę, Romą Stancelytę, Angelę Rimšaitę, Romą Čepinskaitę, Pauliną Leimontaitę, Liuciją Urbonaitę, Virgą Padgureckaitę, Vidą Kranauskaitę ir jos brolį ir kt. Mūsų klasė buvo draugiška. Labai šilti jausmai aplankė  prisiminus mokyklinius laikus.

 

Valerija Svidraitė – Šumskienė,

Padauguvos k.  Pakruojo r.

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos